Veilig hijsen en heffen: handige tips

Veilig hijsen en heffen van grote en zware lasten, glas of andere breekbare materialen: daar blinken wij in uit! Met onze autolaadkranen, minikranen, glaszuigers en andere hulpmiddelen bieden wij assistentie bij allerlei – grote en kleine – hijswerken.

En je kan ook zelf aan de slag met ons hijsmateriaal. Behalve onze autolaadkranen, zijn al onze materialen zonder onze hulp en vanaf één dag te huren. Omdat veiligheid steeds voorop staat bij Topwerf, zorgen we voor een korte opleiding of uitleg zodat je veilig en efficiënt kan werken.

Veilig hijsen en heffen: onze tips in een notendop

We delen alvast enkele handige tips die je niet uit het oog mag verliezen bij het uitvoeren van hijswerken.

Algemeen

  • Hijs nooit over personen heen en zorg dat niemand onder de last loopt of dat er geen verkeer onder de kraan (vanaf de overkant van de straat) kan doorrijden.
  • Maak de transportweg vrij en voer rustig en vooral nauwkeurig de werken uit.
  • Verplaats indien mogelijk de last zo laag mogelijk zodat deze eventueel begeleid kan worden.
  • Voorzie een vlakke, stevige ondergrond of rijplaten zodat de kranen niet wegzakken in de losse ondergrond. Dit is ook belangrijk om de kraan af te stempelen of neer te zetten. Onze minikranen zijn voorzien van een waterpas om dit te controleren.

Gebruik van kranen en hulpmiddelen

  • Respecteer de maximale hijscapaciteit, hijshoogte, … De hijstabellen staan op elke machine vermeld. Onze kranen zijn bovendien uitgerust met de nodige sensoren om dit op te volgen. Ook onze hijsbanden vermelden de maximale hijslast.
  • Zorg altijd voor balans. Dit betekent dat bij elk hijswerk het belangrijk is dat het zwaartepunt in het midden hangt. Als er een oversteek of overkapping is kan onze evenaar of C-haak gebruikt worden.

Gebruik van kettingen en hulpmaterialen

Juiste en goed onderhouden kettingen en hulpmaterialen gebruiken spreekt voor zich. Hierover delen we in een latere blog enkele belangrijke tips op het vlak van veilig en correct gebruik.

Weersomstandigheden

Er zijn geen vaste regels die voorschrijven wanneer je wel of niet kan hijsen omwille van de weersomstandigheden. Wij passen zelf de volgende regels toe:

  • Het inschatten van (te) hevige wind doet onze kraanman in overleg met de aanwezigen op het moment zelf. Over een huis hijsen houdt bv. meer risico’s in dan een hijs op het gelijkvloers uitvoeren (waar de last begeleid kan worden). In de lucht kan de wind de last tegen de kraan doen waaien.
  • Als het heel koud is en overdag vriest, dan kan het glas door ijsvorming te glad zijn om aan te zuigen. Ook hier is een inschatting op het moment zelf nodig. Een ander risico houdt in dat vochtige lucht kan bevriezen in de zuiger waardoor deze niet meer voldoende krachtig aanzuigt. Het plaatsen van glas moet tijdens vriesweer dus met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Kraanwerk zonder glas is bij vriesweer minder risicovol.

Communicatie

Een goede communicatie tussen de machinist en de personen (of aanpikkers) op de werf is ZEER belangrijk. De kraanman moet aan (een van) hen instructies kunnen geven. Net daarom is het nodig om een gemeenschappelijke taal te spreken. Indien wij kraanassistentie bieden werken we in het Nederlands, Frans of Engels en vragen we dat er minstens één iemand op de werf een van deze talen voldoende beheerst.

Huur eenvoudig online bij Topwerf

Veilig hijsen en heffen dragen we bij Topwerf hoog in het vaandel. Wij investeren daarom continu in de nieuwste machines en zorgen voor een optimaal onderhoud. Zo zijn onze (huur)materialen altijd klaar voor gebruik. Neem een kijkje in ons verhuuraanbod en huur een van onze hijsoplossingen eenvoudig online.

Scroll naar boven