Glas plaatsen met kraan: aan de slag met onze oplossingen

Het plaatsen van glas vraagt om precisiewerk en oog voor detail. Daarnaast is het heel belangrijk om met het juiste materiaal te werken. Want het plaatsen van glas met de hand is eerder de uitzondering dan de regel. In deze blog zetten we aan de hand van verschillende scenario’s onze hijsoplossingen in de kijker. Zo weet je al wat beter hoe glas te plaatsen met een kraan en welke oplossing wij jou kunnen bieden.

De juiste kraan voor de juiste job

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een kraan voor het plaatsen van glas is de locatie van de werken. In een eerdere blog vind je hierover alvast een uitgebreide checklist om de juiste kraankeuze te maken.

Als het specifiek gaat om het plaatsen van glas, dan kunnen zowel onze minikranen als onze autolaadkranen ingezet worden. Vanuit ergonomische redenen wordt een kraan ingezet als het glas meer weegt dan 120kg of te groot is om manueel te plaatsen. Maar ook als de locatie moeilijk bereikbaar is.

  • Onze autolaadkranen worden vooral ingezet voor werken aan de achtergevel van een gesloten bebouwing of voor plaatsingen hoger dan de 4de verdieping (bv. appartementsblok). Ze komen ook goed van pas om een glasbok over een woning of in de hoogte te hijsen op een plat dak.
  • Onze minikranen worden doorgaans ingezet aan de voorgevel en voor werken die wat dichter bij de grond worden uitgevoerd (bv. een etalage van een winkel).

Uiteraard kan een glaszuiger niet ontbreken bij plaatsen van glas met een kraan. Wij hebben voor elk soort glas de gepaste glaszuiger!

Glas plaatsen met kraan & glaszuiger

De sterktes van onze minikranen

Met een keuze uit vier minikranen zit je bij Topwerf alvast goed voor het plaatsen van glas.

  • De C1 minikraan is vooral geschikt voor binnenplaatsingen bv. glazen scheidingswanden of tussendeuren.
  • De C6/C6e minikraan is ideaal voor zwaarder glas tot ongeveer 600 kg en waar de plaats beperkt is. Deze kraan geraakt tot aan de 3de verdieping of wordt ingezet in combinatie met de autolaadkraan: bv. om op het gelijkvloers een oversteek van meer dan 1,5 m te overbruggen. Ook voor een etalage in een drukke winkelstraat is deze kraan de ideale keuze.
  • De C10/C10e minikraan wordt ingezet als het wat verder, hoger of zwaarder is. Hij geraakt tot aan de 4de verdieping en kan bovendien glas tot 1000 kg plaatsen op het gelijkvloers. Bij voldoende ruimte kan deze kraan heel veel werk verzetten, inclusief het verplaatsen van een glasbok.
  • De C30e minikraan is de krachtpatser uit ons gamma. Met een hefhoogte tot 22 m en een hefcapaciteit van 9000 kg is geen klus te zwaar voor hem.

Andere handige hijshulpmiddelen

Soms gebeurt het wel eens dat enkel een kraan met glaszuiger niet voldoende is om het glas te plaatsen. Denk bv. aan een oversteek. Ook dan heeft Topwerf de perfecte oplossing!

  • De evenaar L kan onder een oversteek van 3 m nog 500 kg gewicht dragen maar wordt niet zo heel vaak gebruikt in combinatie met onze autolaadkraan omdat deze al een stevig gewicht heeft. Wel is hij heel nuttig inzetbaar op grote bouwwerven waar een torenkraan ter beschikking is.
  • De evenaar M en C-haak worden gebruikt in combinatie met onze autolaadkranen. Vooral als er sprake is van binnenlatten op de achtergevel. Hierbij moet het glas helemaal naar binnen in de woning. Om het glas dus naar binnen te kunnen steken, gebruiken we de evenaar M of C-haak. Deze laatste wordt ook gebruikt bij een kleine overkapping. De keuze tussen beide hangt altijd van de situatie af.

En om de kans op glasbreuk te vermijden hebben we nog enkele handige pick and carry-hulpmaterialen zoals onze glaskar en Transporter TC1. Deze brengen het glas veilig tot de juiste plek zodat de kraan zelf zich minimaal moet verplaatsen.

Glas plaatsen met een kraan van Topwerf

Wil je glas plaatsen met een kraan van Topwerf? Huur dan snel en eenvoudig online een van onze hijsoplossingen. Kan je toch wat hulp gebruiken? Dan verlenen wij met veel plezier assistentie bij de glasplaatsing. Waar je ook nood aan hebt, samen gaan we voor een topwerf!

Scroll naar boven