Een hijskraan huren: hoe maak je de juiste keuze?

Een hijskraan huren voor het plaatsen van glas? Of om zware materialen op een efficiënte en veilige manier te hijsen? Voordat je er een kraan uitkiest, is het belangrijk om een aantal dingen op een rij te zetten zodat je de juiste keuze maakt. In deze blog helpen we je graag op weg!

Op of tot welke locatie moet de kraan geraken?

Is dit aan de voor- of achtergevel?

Er zijn enkele criteria die bepalen welke kraan je kan inschakelen als je aan de voorgevel moet zijn.

 • Is er voldoende plek in de straat om de (autolaad)kraan te plaatsen zonder het verkeer te hinderen? Zo niet, voorzie dan tijdig een vergunning.
 • Hangen er eventuele elektriciteitskabels in de lucht?
 • Wat is het (totale) gewicht van de materialen?

Onze minikraan C6/C6e kan tot aan de 3e verdieping. Onze minikraan C10/C10e is iets groter en reikt tot aan de 4e verdieping. Ook met onze minikraan C30e geraak je moeiteloos tot aan de 4e etage en kan je zelfs tot 9000 kg heffen.

Onze autolaadkranen geraken tot aan de 9e verdieping. Dit vooral om materialen af te zetten. Plaatsen op die hoogte is niet altijd haalbaar.

hijskraan huren

Als de hijswerken aan de achtergevel zijn, moet er bepaald worden of de kraan over het gebouw kan of zich kan verplaatsen langs de zijkant van het gebouw.

Is er geen toegang langs de zijkant? Dan kunnen onze autolaadkranen over een standaardwoning materialen hijsen (*). Ideaal voor een gesloten bebouwing. Naast de drie bovenvermelde criteria (in het geval de werken doorgaan aan de voorgevel), moet er met een aantal extra zaken rekening worden gehouden:

 • Wat is de afstand van de plek waar de kraan zich opstelt tot aan de plek waar het materiaal moet komen? Is er bv. een grote, lange oprit?
 • Staan er bomen voor het gebouw?
 • Is er aan de achtergevel een oversteek of komt het glas gelijk met de gevel? Als er een oversteek is, dan hebben we standaard onze evenaar of c-haak bij. Het is wel belangrijk om de diepte van de oversteek door te geven.

(*) Elke situatie is anders en de haalbaarheid moet steeds worden nagekeken.

hijskraan huren

Is er wel toegang langs de zijkant of door een garage? Dan kan je in principe een van onze minikranen (C1, C6/C6e, C10/C10e of C30e) inschakelen. Enkele aandachtspunten naast het gewicht van de materialen:

 • Hoe geraakt het glas achteraan het gebouw? Onze minikranen C1, C6, C10 en C30e kunnen voorzien worden van een extra glaskar.
 • De doorgang moet minstens 90cm breed zijn.
 • Er moet voldoende ruimte zijn om de kraan op te stellen (voor de minikranen is dit 4x4 meter).
 • Om de ondergrond te beschermen tegen de rupsbanden kunnen we rijplaten voorzien.
 • De ondergrond moet effen zijn: trapjes en/of putten kunnen voor problemen zorgen.

hijskraan huren

Is dit tot op een dak?

Wil je bepaalde materialen zoals een airco op een dak zetten? Dan moet je bovenop bovenvermelde criteria rekening houden met:

 • De hoogte van het gebouw.
 • De diepte waar de materialen moeten komen.

Is dit binnen?

Moet je de werken binnen uitvoeren? Dan kan dit in grote gebouwen zelfs met een van onze autolaadkranen. Hierbij is wel een doorrijhoogte van 4 meter nodig.

Ideaal voor hijswerken binnen is onze minikraan C1: elektrisch, compact en licht. Deze kraan is weliswaar beperkt in zijn capaciteit. Ook onze C6/C6e, C10/C10e en C30e kunnen binnen werken uitvoeren en zijn elektrisch te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfshal, een magazijn of een kantoorgebouw. Onze minikranen zijn uitgerust met witte rupsbanden zodat ze geen of minder strepen nalaten.

Wil je de kraan zelf bedienen?

Ja?

Dan kan je zonder problemen een van onze minikranen huren. Onze autolaadkranen zijn enkel te huur mét bedienaar.

Nee?

Je kan zowel onze minikranen als onze autolaadkranen met bedienaar huren.

hijskraan huren

Alle overige materialen zoals onze glaszuigers en extra (hijs)hulpmiddelen kan je huren met of zonder assistentie. Opgelet: het huren van een hijshulpmiddel met assistentie kan enkel zolang dit in combinatie is met het huren van een autolaadkraan en/of een minikraan.

Een hijskraan huren bij Topwerf: dat doe je eenvoudig online

Met bovenstaande checklist maak je zeker en vast de juiste kraankeuze. Wil je een bepaald type van hijskraan huren? Bij ons doe je dat eenvoudig online! Twijfel je toch nog over je keuze? Laat het ons dan zeker weten bij jouw aanvraag. Wij helpen en adviseren je met plezier!

Scroll naar boven