Waarop te letten bij het gebruik van hijskettingen

In een vorige blog deelden we onze tips om op een veilige en efficiënte manier hijswerken uit te voeren. We focusten onder meer op het belang van de maximale hijscapaciteit en -hoogte van de machine, een goede communicatie op de werf en het inschatten van de weersomstandigheden. In deze blog laten we graag nog even ons licht schijnen op het juiste gebruik van hijskettingen en andere hulpmaterialen.

Kies het juiste hijsmateriaal

Alles begint bij het kiezen van een juiste en goed onderhouden hijsketting of ander hijsmateriaal zoals een staalkabel of hijsband. Dit bepaal je in functie van de te hijsen last. Zo kies je bijvoorbeeld het best voor een hijsband als het om een lichtere last of om een breekbare lading gaat.

gebruik van hijsband

Een correct en veilig gebruik van hijskettingen

Voor je een hijsketting gebruikt, controleer je altijd eerst met het blote oog of er zichtbare (ernstige) schade is. Zijn er uitgetrokken schalmen, vervormingen of andere beschadigingen? Dan gebruik je de ketting niet.

Zorg dat je het gewicht van de lading kent en overschrijd nooit de veilige werkbelasting van de ketting of de kraan. Om een ketting te verlengen, gebruik je altijd koppelschalmen met dezelfde maximale werkbelasting als de ketting. Tip: belast een koppelschalm alleen in de lengterichting.

Sla lange lasten op verschillende punten aan en bepaal het zwaartepunt. Zo ben je helemaal zeker dat je de last veilig en stabiel kan hijsen. Denk daarnaast ook zeker aan de volgende tips bij het gebruik van hijskettingen:

  • Forceer een ketting nooit door erop te slaan met een hamer.
  • Bescherm de ketting op scherpe hoeken van de last.
  • Bescherm hijsgereedschap tegen scherpe kanten.
  • Belast haken nooit op één punt.
  • Zorg dat de klep van de haak goed dicht kan.

Hijsmateriaal huren bij Topwerf

Bij Topwerf werken we uitsluitend met topmateriaal. Naast het investeren in de nieuwste machines, zorgen we voor een optimaal onderhoud. Onze hijskettingen worden periodiek onderworpen aan een kwaliteitscontrole en keuring. Zo ben je 100% zeker van een veilige uitvoering van jouw hijswerken.

Scroll naar boven